Ouderschapsverlof bijhouden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij de geboorte van een kind heeft een medewerker recht op ouderschapsverlof. Om dit bij te kunnen houden in de app moeten er een aantal dingen ingesteld worden.

Hieronder leggen we eerst uit hoe je een nieuw verlofsaldo aanmaakt voor het ouderschapsverlof. Daarna leggen we uit hoe je een bijpassende mutatiesoort instelt en hoe je daarmee uren aan het nieuwe verlofsaldo toe kan voegen met een saldo-mutatie. Tot slot leggen we uit hoe je een nieuwe verlofsoort aanmaakt waarmee de medewerker het ouderschapsverlof op kan nemen.

Nieuw verlofsaldo aanmaken

Om goed te kunnen zien of en hoeveel ouderschapsverlof een medewerker heeft maak je hiervoor een nieuw verlofsaldo aan. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

1. Ga naar Instellingen - Verlofsaldo's en klik rechtsboven op Verlofsaldo toevoegen;

2. Vul de naam "Ouderschapsverlof" in;

3. Vink Saldo wordt automatisch opgebouwd uit, want het totaal aantal uren waar een medewerker recht op heeft ga je straks handmatig toevoegen met een saldo-mutatie;

4. Vink Saldo verloopt automatisch aan, want het ouderschapsverlof verloopt 8 jaar (96 maanden) na de dag van opbouw.

5. Vul Uren verlopen "96" maanden na "de maand van opbouw" in;

6. Sla het nieuwe verlofsaldo op.

Het nieuwe verlofsaldo kan vanaf nu per medewerker aan- of uitgezet worden door via Medewerkers op de juiste medewerker te klikken en vervolgens op Wijzigen - Wijzig algemene gegevens. Hier kun je het saldo aan- of uitvinken.

Mutatiesoort instellen

Om het ouderschapsverlof met een saldo-mutatie aan het nieuwe verlofsaldo te kunnen toevoegen moet er een nieuwe mutatiesoort ingesteld worden:

1. Ga naar Instellingen - Aanvraagsoorten;

2. Klik rechtsboven op Nieuw - Mutatiesoort toevoegen;

3. Onder Invloed op saldo kies je voor Opgeteld bij Ouderschapsverlof.

Meer uitleg hierover lees je in ons artikel over het instellen van mutatiesoorten.

Ouderschapsverlof toevoegen met een saldo-mutatie

Wanneer een medewerker recht heeft op ouderschapsverlof, moeten verlofuren toegevoegd worden aan zijn of haar ouderschapsverlof-saldo via een saldo-mutatie. Hiervoor gebruik je de nieuwe mutatiesoort.

Het aantal verlofuren dat toegevoegd moet worden is afhankelijk van het aantal gecontracteerde uren (26 x aantal werkuren per week).

Verlofsoort instellen

Er moet ook een nieuwe verlofsoort ingesteld worden zodat medewerkers verlof aan kunnen vragen waarbij zij gebruik maken van hun uren uit het ouderschapsverlof-saldo:

1. Ga opnieuw naar Instellingen - Aanvraagsoorten;

2. Klik op Nieuw - Verlofsoort toevoegen;

3. Onder Invloed op saldo kies je voor Afgetrokken van Ouderschapsverlof;

4. Klik op Bekijk geavanceerde instellingen;

5. Zet een vinkje bij Stop opbouw van verlof tijdens afwezigheid. Tijdens het ouderschapsverlof bouwt de medewerker namelijk geen vakantie-uren op.

6. Zet een vinkje bij Ook bij verlof op vrije feestdagen moeten uren worden aangevraagd. Bij ouderschapsverlof worden namelijk ook uren afgetrokken op een feestdag.

In ons artikel over verlofsoorten vind je extra informatie over hoe je deze kunt instellen.