Alle collecties
Het bedrijfsaccount instellen
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel leggen wij de regels rondom zwangerschapsverlof en bevallingsverlof uit en hoe je dit in Rework bij kunt houden.

Algemeen

De totale verlofperiode duurt 16 weken en bestaat uit zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Er worden geen uren van het vakantie-uren saldo afgetrokken. Tijdens het verlof gaat de opbouw van verlofuren wel door.

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof vindt vóór de uitgerekende datum plaats en duurt minimaal 4 tot maximaal 6 weken.

Bevallingsverlof

Bevallingsverlof vindt na de geboorte plaats en duurt afhankelijk van de duur van zwangerschapsverlof 10 tot 12 weken.

In Rework

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunnen samen in één verlofaanvraag verwerkt worden. Dien hierbij een aanvraag in die geen invloed op een saldo heeft. Wil je een aparte verlofsoort gebruiken voor zwangerschapsverlof? Wij leggen hier uit hoe je dit kan instellen.

Uitzonderingen op duur verlof

Er kunnen uitzonderingen zijn op de duur van zwangerschapsverlof of bevallingsverlof. Zo kan het kind te vroeg of te laat geboren worden of moet er na de bevalling langer verbleven worden in het ziekenhuis.

  • Wanneer het kind te vroeg geboren wordt, dan wordt al het niet opgenomen zwangerschapsverlof omgezet in bevallingsverlof. De totale verlofperiode duurt nog steeds 16 weken.

  • Wanneer het kind te laat wordt geboren, dan kan het zwangerschapsverlof langer dan 6 weken duren. Het bevallingsverlof zal dan alsnog 10 weken duren. De totale verlofperiode zal dan meer dan 16 weken duren.

  • Bij een ziekenhuisopname van het kind wordt het bevallingsverlof verlengd met het aantal weken verblijf. De eerste week verblijf wordt wel als bevallingsverlof gezien. Bevallingsverlof kan hierdoor met maximaal 10 weken verlengd worden.

Een voorbeeld: een medewerker neemt 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Het kind wordt 2 weken na de uitgerekende datum geboren. De verlofperiode van zwangerschapsverlof verandert dan naar 8 weken. De 10 weken bevallingsverlof gaan in vanaf de geboorte. In dit geval duurt de totale verlofperiode 18 weken.

Wanneer het kind later geboren wordt of langdurig in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan moet de verlofaanvraag gewijzigd worden. Voeg hier het aantal weken aan toe dat de medewerker langer afwezig zal zijn.

Gespreid bevallingsverlof opnemen

De eerste 6 weken bevallingsverlof moeten direct na de bevalling opgenomen worden. De resterende weken bevallingsverlof mogen over dertig weken na de bevalling gespreid opgenomen worden. Dit verlof kan per uur opgenomen worden, zo kan de medewerker ervoor kiezen om 1 of meer dagen in de week te werken en dat op te bouwen.

Wanneer een medewerker de laatste weken bevallingsverlof gespreid wilt opnemen dan kan dat in Rework verwerkt worden door bij de aanvraag dagen te selecteren die niet aansluiten op het bevallingsverlof.

Feestdagen

Valt een verlofdag samen met een feestdag? Dan ontvangt de medewerker hier geen extra verlof of vergoeding voor.

Andere regels volgens CAO

Er kunnen andere afspraken gelden volgens jullie CAO. Deze zijn altijd leidend, houd hier rekening mee bij het registreren van dit verlof. Zo kan er afgesproken zijn dat een feestdag tijdens het verlof wel op een ander moment opgenomen kan worden.

Was dit een antwoord op uw vraag?