Wettelijke- en bovenwettelijke vakantie-uren

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantie-uren. Beide soort uren hebben een andere houdbaarheid en regels.

Wettelijke vakantie-uren

Zoals het woord al zegt, worden deze vakantie-uren bij wet toegekend. Iedere medewerker bouwt per jaar 4 keer het aantal werkuren per week aan wettelijke vakantie-uren op. Werk je 20 uur, dan heb je recht op 80 vakantie-uren, werk je 40 uur, dan heb je recht op 160 vakantie-uren. Dat is het maximum aantal wettelijke vakantie-uren waar je recht op kunt hebben. Alles wat je daar bovenop nog krijgt zijn bovenwettelijke vakantie-uren.

Wettelijke uren zijn nog een half jaar geldig na het jaar waarin ze worden opgebouwd. Alle wettelijke vakantie-uren uit bijv. 2018 verlopen op 1 juli 2019. Een werkgever mag deze periode wel verlengen, maar niet verkorten. Eventuele wijzigingen in de houdbaarheid van uren moet worden vastgelegd in het arbeidscontract.

Medewerkers kunnen bezwaar maken tegen dit verloop. In bijzondere situaties zoals langdurige ziekte, of als een werkgever niet een redelijke mogelijkheid heeft gegeven om deze op te laten nemen kunnen medewerkers bezwaar maken tegen het vervallen van deze uren.

Bovenwettelijke vakantie-uren

Alle uren die een medewerker extra krijgt, bovenop de 160 uren per jaar bij een fulltime werkweek, zijn bovenwettelijk. De opbouw van deze uren schaalt ook af op basis van het aantal uur dat je per week werkt. Krijg je 20 bovenwettelijke uren per jaar op basis van fulltime, zijn dit er maar 10 als je 20 uur werkt.

Bovenwettelijke uren verlopen doorgaans 5 jaar na het opbouwjaar. Bovenwettelijke vakantie-uren uit 2018 blijven dan geldig tot en met 31 december 2024. Werkgevers kunnen bij bovenwettelijke uren de houdbaarheid verkorten of verlengen. Afspraken hierover moeten worden vastgelegd in het arbeidscontract of het CAO.

Als werkgever ben je verplicht om de uren die als eerste gaan verlopen, ook als eerste te gebruiken en op die manier zo min mogelijk uren verlopen.

Heeft dit artikel je vraag beantwoordt? Ontzettend bedankt voor je feedback! Het is ons niet gelukt je feedback te verwerken :(

Kom je er niet uit? Neem vooral contact met ons op! Neem vooral contact met ons op!